Yabancı İşçilerin Süreli Çalışma İzni

Türkiye Cumhuriyeti’ nin taraf olduğu ikili ya da çok taraflı sözleşmelerde aksi öngörülmedikçe; iş piyasalarındaki durum, çalışma hayatındaki gelişmeler, istihdama ilişkin sektörel ve ekonomik konjonktür değişiklikleri dikkate alınarak, yabancının ikamet izninin süresi ile iş sözleşmesinin veya işin süresine göre, belirli bir işletme ve belirli bir meslekte çalışmak üzere en çok bir yıl süreyle verilecektir. Bir yıldan üç yıla kadar alınan çalışma izinleri aynı adres ve aynı işyeri için geçerlidir. Şirketinizin adres, ünvan veya konu değişikliklerinde durumun bildiriminin süresinde yapılmasına dikkat etmek gerekir. Bakanlık, süreli çalışma izninin geçerlilik alanını şehir, idari sınır veya coğrafi bölge gibi girdileri baz alarak genişletebilir veya daraltabilir. Bu durumun uygulanması halinde, Bakanlık bu kararını çalışma izini bildiriminde bulunduğu ilgili kurumlara bildirir. (Uygulama Yönetmeliği md.26)

Bir yıllık kanuni çalışma süresinden sonra, aynı işyeri (aynı işletme) ve aynı meslekte çalışmak üzere çalışma izninin süresi en fazla iki yıl daha uzatılabilir.

Üç yıllık kanuni çalışma süresinin doldurulduğunda, aynı meslekte ancak bu defa dilediği işverenin yanında veya işletmede çalışmak üzere, çalışma İzninin süresi en fazla üç yıl daha uzatılabilir. (Uygulama Yönetmeliği md.27)


Ülkemize çalışmak üzere gelen bir yabancının beraberinde getirdiği veya daha sonra getirmiş olduğu eş ve bakmakla yükümlü olduğu çocuklarına da yabancının kendisi ile birlikte en az beş yıl kanuni ve kesintisiz ikamet etmiş olmaları kaydıyla Kanun ve Yönetmelik hükümlerine göre süreli çalışma izni verilebilir. (Uygulama Yönetmeliği md.28).